2010. 11. 14.

Caffè alla vienese (Bécsi Kávé)

Hozzávalók:
  • 100% arabica kávé, 
  • 1dl jégdara, 
  • egy gombóc vaníliafagyi,
  • fehér és csokis tejszínhab, 
  • desszertcsoki, 
  • csokireszelék

100% arabica kávéból espresso-t főzünk, majd ízlés szerint édesítjük. Shakerben összerázzuk kb. 1dl jégdarával, majd egy előhűtött cappuccino-s pohárba szűrjük. Közepére egy gombóc vaníliafagyit teszünk és ezt körülvesszük felváltva fehér és csokis tejszínhabrózsákkal.

Caffè alla parigiana (párizsi kávé)

Hozzávalók:
  • 100% arabica kávé, 
  • forró kakaó, 
  • 2 teáskanálnyi konyak, 
  • tejszínhab, 
  • csokidara, 
  • párizsi kocka

100% arabica kávéból főzünk egy espresso-t és ízlés szerint édesítjük. A kávé felének megfelelő mennyiségű forró kakaót készítünk és hozzáöntjük a kávéhoz.  Hozzáadunk a 2 teáskanálnyi jó minőségű konyakot és egy kávétejszínt, majd jól összekeverjük. Cappuccino-s csészében nagy adag tejszínhabbal, színes csokidarával megszórva szervírozzuk.

Caffè creolo

Hozzávalók:
  • 100% arabica kávé,
  • szegfűszeg,
  • szerecsendió, 
  • vaníliamag, 
  • tejszínhab, fahéj

100% arabica kávéból espresso-t főzünk és ízlés szerint édesítjük. Csipetnyi szegfűszeget, szerecsendiót és frissen kapart vaníliamagot teszünk hozzá. Két teáskanálnyi tejszínhabot összekeverünk egy kis kávéval és az így kapott krémet az ital tetejére töltjük. Tetejére csipetnyi fahéjat szórunk. Espresso-s csészében vaníliás keksszel szolgáljuk fel.

Angyalok csókja

Hozzávalók:
  • 1 db 1,5 dl - es margaritás pohár (talpas, Y alakú),
  • 2 cl kávélikőr,
  • 2 cl krémlikőr,
  • 6 cl tejhab,
  • 2 - 3 cl pressókávé
Egy max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, Y alakú) pohár aljára 2 cl kávélikőr töltünk, melyre bárkanál segítségével 2cl ír krémlikőrt rétegezünk. A kávégép gőzölőjével erős tejhabot készítünk (kb. 6cl), melyet jól összedolgozunk és hasonlóképpen rétegezve pohárba töltünk. Presszókávét készítünk (2-3cl), amit a kiöntőből a tejhab közepére csurgatunk. A tejhab tetején keletkező kávéfoltot a maradék tejhabbal eltüntetjük. A jól elkészített ital 6 rétegben pompázik.

Limoncello Hot Shot

Hozzávalók:
  • 5 cl-es shotos pohár
  • citromhéj a pohár bekenéséhez
  • 2 cl limoncello (olasz citromlikör)
  • 2 cl espresso
  • citromhéj a tejszínbe
  • tejszín
Az 5cl-es shotos pohár falát belül és a peremén citromhéjjal bekenjük. Így felszabadítjuk a citromolaj aromáit. A pohár aljába 2cl limoncellót (olasz citromlikőrt) öntönk. Erre rétegezzük óvatosan, kanál segítségével a forró espressót (2cl). Hideg tejszínbe finomra reszelt citromhéjat teszünk, ezt három részes shakerben krémesre habosítjuk. A tejszínt a kávé fölé tartott kanálra csurgatva rétegezzük az ital tetejére. Rögtön szervírozzuk, egy hajtásra fogyasztjuk.

Irish Coffee

Hozzávalók:
  • egy speciális, ír-kávés pohár (hőálló, talpas, füles üvegpohár, formája, öblössége leginkább egy kis söröskorsóhoz hasonlítható),
  • 4cl ír whiskey, 
  • ízlés szerint (2-3 teáskanál) barnacukor.
Meggyújtjuk az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, vagy a kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldjuk a cukrot. Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Shakerben tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra öntjük, így koronázva meg habbal az italt. A jól elkészített ír kávé megjelenésében, karamelles-kesernyés ízében és hatásában is emlékeztet az írek leghíresebb sörére. A fogyasztás is hasonlóan történik: a kávé íze és jellege úgy érvényesül leginkább, ha a habon keresztül isszuk ki, éppen úgy, mintha egy hűs Guinesst kortyolgatnánk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...